adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

HPD 10Zubní implantáty zvyšují životní komfort pacientů. Jednou z důležitých podmínek pro zavedení implantátu je dostatečné množství kvalitní kosti v místě zamýšlené implantace. Množství kosti a její kvalitu zjišťuje lékař během fyzikálního vyšetření, doplněném o rentgen, případně CT snímek. Pokud máte nedostatek kvalitní kosti v místě implantace, nezoufejte. V těchto případech lze provést plastickou operaci nazývanou augmentace čelistní kosti. Slovem augmentace obecně označujeme zvětšení nějaké části těla, v našem případě kosti, která má nedostatečnou výšku, šířku nebo obojí nutné pro zavedení zubního implantátu.

Příčiny úbytku kosti

K úbytku kosti nejčastěji dochází přirozeně po ztrátě zubu. Kost čelisti je do určité míry vázána na přítomnost zubu. Po jeho extrakci dochází nejdříve k hojení defektu (6 – 8 týdnů), ale dále již k resorbci (úbytku) kosti, a to jak vertikálně, tak horizontálně. Dalšími příčinami mohou být parodontitida, ztráta kosti způsobená úrazem nebo dlouhodobé špatné ošetření zubů (nevyhovující zubní náhrada, špatné protetické nebo endodontické ošetření).

Nejčastěji používané materiály

Pro augmentaci je možné použít:

  • vlastní kostní tkáň pacienta – forma hoblin nebo bloku
  • anorganickou kost
  • živočišnou kost

Nejlepším materiálem pro větší defekty se jeví kombinace vlastní kosti pacienta odebraná buď z místa operace, nebo jinde a umělé kosti.
K úspěšné augmentaci je nutné použití membrány, která kryje doplněnou kost a stabilizuje objem augmentátu. Používají se nejčastěji membrány živočišného původu. Mohou být resorbovatelné a neresorbovatelné.

Průběh operace

Samotný zákrok se provádí v lokální anestezii na běžném zubařském křesle. Lékař nejprve odklopí dáseň, obnaží kostní defekt, který vyplní zvoleným materiálem a následně překryje membránou. Membrána zajistí, že se použitý materiál postupně přestaví v nově vytvořenou vlastní kostní tkáň. Zákrok trvá přibližně 30 - 45 minut a je bezbolestný. Pacient po operaci odchází ihned domů.
Velmi často je augmentace kostní tkáně součástí zavedení implantátu. Podmínkou je dostatečné množství kosti pro pevné ukotvení implantátu. Výhodou je jednofázový výkon.
Při nemožnosti souběžného zavedení implantátu je nutné provést augmentaci a implantát zavádět s odstupem asi 6 měsíců.

Hojení, následná péče

Během hojení nejsou obtíže nijak velké, trvají několik dní. Na tváři se může vytvořit otok a ve výjimečných případech krevní výron. Stehy se odstraňují asi po týdnu od výkonu.
Výkon se většinou kryje antibiotickou clonou.

Objednat se

Záchovná stomatologie

Záchovná stomatologie

V případě, že se přeci jenom kaz objeví, není nic jednoduššího než zub včas opravit. Jsme Vám schopni nabídnout kvalitní výplně, které nevypadnou hned za rohem.

Více o záchovné stomatologii

Parodontologie

Parodontologie

Nejenom zub bez kazu, ale i zdravé dásně a kosti jsou důležité. Bez nich nemá zub kde držet a vypadne. Na naší klinice se této často opomíjené problematice podrobně věnujeme.

Více o parodontologii

Stomatochirurgie

Stomatochirurgie

Když se zub nedá opravit, je jedinou možností jeho extrakce. Provádíme prosté extrakce, chirurgické extrakce nejen zubů moudrosti, ale i chirurgické odstranění patologických útvarů.

Více o stomatochirurgii

RTG 3D CT

RTG 3D CT

Vyšetření bez rentgenového snímku nemůže být dostačující a u nás je samozřejmou součástí. Vrcholem techniky je CT, které nám umožňuje detailní 3D pohled na celé čelisti a zuby.

Více o RTG 3D CT

Implantologie

Implantologie

Co dělat při ztrátě zubu nebo zubů? Řešením je zavedení implantátu, který plnohodnotně nahradí váš zub a budete se moct bez obav opět zakousnout.

Více o implantologii

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00