adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

1764Ani ten nejluxusnější šperk se nedá srovnat s krásným úsměvem. Nástrah, které na chrup číhají, je ovšem mnoho – cigarety, káva, sladké nápoje, některé léky – to všechno dokáže zuby nehezky zabarvit a ať bělicí pasta slibuje sebevětší zázraky, většinou toho moc nezmůže. Pokud i Vy uvažujete o bělení zubů, přečtěte si následující článek o metodách bělení zubů.
Bělení zubů je chemický proces, kdy aktivní molekuly oxidů uvolňované ze sloučeniny peroxid vodíku nebo karbamid peroxidu pronikají mezi krystaly skloviny, kde odbarvují usazené pigmenty.

Příčiny tmavnutí zubů

Již od chvíle prořezání zubu do dutiny ústní začíná jeho původní odstín tmavnout. Příčinou tmavnutí zubů jsou barevné pigmenty přijímané v potravinách a nápojích. Nejčastější příčinou zabarvení zubů je konzumace černého čaje, kávy, coly, červeného vína či kouření a žvýkání tabáku. Změnu barvy způsobí i zvýšený příjem fluoru – fluoróza zubů. Je typická přítomností křídově bílých skvrn na jinak normálně zbarveném zubu.
Abychom vůbec mohli bělit, musí mít pacient zdravý chrup bez kazů, zubního kamene a zánětu dásní. V těhotenství se bělení zubů nedoporučuje. Zuby ošetřené výplněmi či protetikou vybělit nelze.
Existují dvě metody bělení zubů - domácí a ordinační.

Domácí bělení zubů

Pro domácí bělení je nutné zhotovit nosiče, do kterých se bude následně aplikovat bělící gel. Prvním krokem je tedy sejmutí otisků obou čelistí, na jejichž základě zhotoví na míru zubní laboratoř již zmíněné nosiče. Následuje druhá návštěva v ordinaci, kdy se vyzkouší přesnost individuálního nosiče, pacient je podrobně seznámen s plněním, nasazováním a čištěním nosiče. V poslední fázi si již pacient aplikuje do těchto nosičů bělící gel v pohodlí domova. Tento bělící gel je méně koncentrovaný (10-15%), vyznačuje se nižší citlivostí zubů a lze proces bělení vícekrát zopakovat. Bělící proces trvá několik dní, záleží na původním zabarvení zubů. Během této doby a 3 dny po ukončení bělení, kdy se ustaluje konečný odstín zubů, pacient nesmí kouřit, pít kávu, čaj, červené víno a jiné barevné nápoje ani konzumovat potraviny s výraznými pigmenty (např. kečup, sójová omáčka, červená paprika, mrkev apod.).
Proces bělení lze vzhledem k nižší míře koncentrovanosti zopakovat. Již není potřeba dokupovat další nosič, postačí nové balení bělícího gelu. Obecně se tato metoda bělení zubů považuje za pomalejší, ale levnější a efektivnější.

Ordinační bělení zubů

Ordinační bělení se provádí přímo v ordinaci a trvá 60-90 minut. Tento typ bělení zaručuje okamžitý výsledek. Nejprve zubní lékař nebo dentální hygienistka důkladně očistí zuby rotačním kartáčkem a leštící pastou. Poté izoluje dásně speciálním gelem, který je chrání. Poté se na zuby nanese koncentrovaný speciální hydrogen-peroxidový gel zkombinovaný s modrým světlem s UV zářením, který zlepšuje stupeň vybělení. Na závěr jsou zuby fluoridovány.

Výsledný efekt bělení zubů přetrvává individuálně po různou dobu. Je závislý na kvalitě skloviny, na způsobu provádění ústní hygieny a také na působení různých zevních pigmentů na chrup (např. kouření, káva, čaj, červené víno, džusy a jiné).
Bělení může někdy způsobit zvýšenou citlivost zubů a podráždění dásní (např. dočasná citlivost na horké či studené). Jedná se o přechodný stav trvající zpravidla několik dní. Pokud se zvýšená citlivost dostaví, pomůže aplikace fluoridového preparátu (např. Elmex Gelée), které jsou volně dostupné v lékárně.
Krátce po bělení je vhodné se vyvarovat konzumaci kyselých potravin (ovoce, dresingy v salátech, jogurty) a kyselých nápojů (víno, džus), aby se snížila pravděpodobnost zvýšené citlivosti zubů po bělení.

Objednat se

Foto Freepik

Zubní prevence

Zubní prevence

Kvalitní a pravidelné preventivní vyšetření je naprostým základem v péči o chrup a klademe na něj velký důraz. Nehádáme „od dveří“, ale řádně vyšetřujeme.

Více o zubní prevenci

Dentální hygiena

Dentální hygiena

Čisté zuby se nekazí a správnou dentální hygienou je možné předejít mnoha problémům. Zuby Vám nejen profesionálně očistíme, ale i poradíme s domácí péčí.

Více o dentální hygieně

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00