adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

výplně

Zuby používáme každý den, aniž bychom o tom přemýšleli. Od otevírání balíčků s oříšky, odstranění nitě z mikiny až po žvýkání různých potravin. Můžeme tedy říci, že jsou to naše víceúčelové nástroje, které by nám měli sloužit od dětství až do smrti. Dlouhověkost našich zubů však můžeme sami pozitivně ovlivnit. Postačí každodenní dobrá péče, jednou za půl roku preventivní prohlídka a případně kvalitní ošetření.

Pokud na preventivní prohlídce odhalí zubní lékař kaz, následuje jeho odstranění a stojíme před nelehkým úkolem - ,,Jaká zubní výplň je pro mě nejvhodnější?“

Zubní výplně z pohledu zubního lékaře

Z lékařského hlediska má zubní výplň obnovit vzhled i funkci našich zubů. Trvanlivost zubní výplně by měla být při správné péči mnoho let. Neustálé vypadávání a nutnosti oprav nejsou v pořádku. 

Současná stomatologie nabízí řadu výplňových materiálů. Každý z nich má své výhody i nevýhody a neexistuje univerzální materiál. Rozdíly jsou především v indikacích, trvanlivosti, odolnosti, vzhledu a pochopitelně i ceně.

Při výběru vhodného materiálu výplně musí být zhodnoceno mnoho faktorů - stupeň kazivosti zubů, lokalizace kazu, velikost výplně zubu a lokální nároky, které budou na výplň kladeny. Jen tak je možné dosáhnout dobrého výsledku a zabránit možným dalším komplikacím či výskytu sekundárních kazů. Výsledná volba materiálu by měla zohledňovat i přání pacienta.

Výplňové materiály můžeme rozdělit na provizorní a definitivní. Na pomezí těchto skupin jsou skloionomerní cementy, které používáme v dětském chrupu nebo jako dlouhodobě provizorní ve stálé dentici. Definitivní materiály jsou v podstatě pouze amalgámové výplně a kompozitní (bílé) výplně.

Základní vlastnosti je možné shrnout do několika podstatných vlastností těchto materiálů:

  • Vazba – amalgámové výplně nemají žádnou vazbu se zubem a drží v něm pouze pasivně díky zvětšení objemu po aplikaci. Kompozitní výplně mají silnou mikromechanickou vazbu, která zub i zpevňuje.
  • Estetika a odolnost – amalgámová výplň je méně estetická a velmi odolná. Kompozitní materiál nabízí vynikající estetiku i odolnost a lze použít téměř všude.
  • Náročnost aplikace – u kompozitní výplně více záleží na udržení vhodných podmínek a kvalitě aplikace.
  • Nebezpečnost – obě výplně jsou bezpečné pro použití ve stomatologii.

Závěrem lze říci, že neexistuje žádný univerzální materiál a jeho správná volba závisí na mnoha faktorech a správné indikaci lékařem. V mnoha případech můžeme zvolit více variant, a poté rozhoduje přání pacienta. Ve výsledku je ovšem nejdůležitější kvalita materiálu a hlavně způsob provedení, protože špatně zhotovená výplň, i ze sebelepšího materiálu, nevydrží.

Objednejte se na prevenci

Foto: pixabay.com

Zubní prevence

Zubní prevence

Kvalitní a pravidelné preventivní vyšetření je naprostým základem v péči o chrup a klademe na něj velký důraz. Nehádáme „od dveří“, ale řádně vyšetřujeme.

Více o zubní prevenci

Záchovná stomatologie

Záchovná stomatologie

V případě, že se přeci jenom kaz objeví, není nic jednoduššího než zub včas opravit. Jsme Vám schopni nabídnout kvalitní výplně, které nevypadnou hned za rohem.

Více o záchovné stomatologii

RTG 3D CT

RTG 3D CT

Vyšetření bez rentgenového snímku nemůže být dostačující a u nás je samozřejmou součástí. Vrcholem techniky je CT, které nám umožňuje detailní 3D pohled na celé čelisti a zuby.

Více o RTG 3D CT

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00