adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

osmickyZuby moudrosti dokáží člověka pěkně potrápit. Často se tak nevyhneme jejich vytrhnutí – extrakci. Proč dochází k extrakcím zubů moudrosti, jaké druhy extrakcí jsou a jaké jsou zásady hojení rány po vytrženém zubu? To vše se dočtete v našem článku.
Zuby moudrosti jsou třetí stálé stoličky. Obvykle se prořezávají až v dospělosti během 18. – 20. roku života. Někomu nemusí vůbec vyrůst.

Hlavní důvody k extrakci zubu moudrosti

Postavení zubů moudrosti v čelisti se většinou posuzuje z pravidelného rentgenového snímku, který by měl být součástí vstupní či preventivní prohlídky asi jednou za 2 roky. Dokážeme na něm posoudit sklon zubu, jeho vztah k druhým molárům („sedmičky“) a okolním strukturám. V případě nevhodného postavení zárodku zubu je na místě uvažovat o jeho odstranění. Ideálním obdobím je věk, kdy ještě není zcela dokončen jeho vývoj a extrakce je o mnoho snadnější. Dá se tím předejít problémům s jeho pozdější složitou extrakcí či zánětlivým a jiným komplikacím.
Dalším důvodem pro vytrhnutí zubu moudrosti je kaz. Tyto zuby jsou uloženy v ústech úplně vzadu, hůře se čistí, a tím pádem snadněji kazí.
Často se také stává, že se stomatochirurg rozhodne odstranit nejen zuby moudrosti, které špatně rostou, ale i ty v protější čelisti, které rostou správně. Je to z toho důvodu, že pokud nebudete mít protistojný zub, tak zub začne vylézat z kosti a bude přečnívat řadu. Důvodem je i jejich špatná čistitelnost a zlepšení provádění dentální hygieny v oblasti druhého moláru. Nakonec můžeme zmínit i indikaci v případě parodontitidy a zánětu dásně v okolí.

Postup extrakce

Prvním typem extrakce je prosté vytrhnutí zubu v případě již prořezaného zubu. Zákrok probíhá v lokální anestezii. Vytržení zubu moudrosti je nebolestivé, a doprovází ho pouze pocit tlaku nebo tahu. V tomto případě často zubní lékař ránu ani nezašívá.
Druhým typem je extrakce chirurgická. Jedná se o chirurgický zákrok opět v lokální anestezii. Tento způsob extrakce Vás čeká v případě, že zuby nejsou prořezané do dutiny ústní. Stomatochirurg musí nejprve odklopit dáseň, zub uvolnit a poté odstranit. Rána se následně zašije.

Rekonvalescence po extrakci

Rekonvalescence trvá zhruba 1 týden. Bezprostředně po výkonu byste neměli vyplachovat ústa, pít alkohol, kouřit, vystavit se větší fyzické námaze. Je naopak žádoucí vzít si léky proti bolesti, chladit otok na tváři. Během 48 hodin po zákroku si nečistěte zuby kartáčkem v okolí rány, abyste si ránu znovu neotevřeli. Poté je již šetrné čištění v oblasti doporučeno. Většinou jeden týden po zákroku vás lékař objedná na kontrolu, při které vám vyndá stehy.

Možné komplikace

Stejně jako u všech chirurgických výkonů, i extrakce zubu moudrosti je spojena s určitými riziky a komplikacemi. Jejich výskyt je však zanedbatelný.

Mezi nejčastější komplikace patří:

  • Poextrakční zánět – mezi hlavní projevy zánětu patří horečka, výtok z rány, otok, přetrvávající bolest
  • Krvácení
  • Suché lůžko – tato komplikace vzniká v případě, že se v ráně nevytvořila krevní sraženina, nebo pokud došlo k jejímu vypadnutí. Hlavními příznaky jsou bolestivost v oblasti extrakční rány, dále pak nepříjemná pachuť v ústech či zápach z úst.
  • Dočasná porucha citlivosti rtu

Extrakce zubů moudrosti je v dnešní době zcela rutinní zákrok s minimálními potížemi po operaci. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Ať už však vaše zuby moudrosti vyrostou nebo ne, důrazně doporučujeme pravidelně navštěvovat naše dentální centrum kvůli preventivním prohlídkám. Předejte tak možným problémům ještě předtím, než se objeví první příznaky.

Objednat se

Zubní prevence

Zubní prevence

Kvalitní a pravidelné preventivní vyšetření je naprostým základem v péči o chrup a klademe na něj velký důraz. Nehádáme „od dveří“, ale řádně vyšetřujeme.

Více o zubní prevenci

Záchovná stomatologie

Záchovná stomatologie

V případě, že se přeci jenom kaz objeví, není nic jednoduššího než zub včas opravit. Jsme Vám schopni nabídnout kvalitní výplně, které nevypadnou hned za rohem.

Více o záchovné stomatologii

Stomatochirurgie

Stomatochirurgie

Když se zub nedá opravit, je jedinou možností jeho extrakce. Provádíme prosté extrakce, chirurgické extrakce nejen zubů moudrosti, ale i chirurgické odstranění patologických útvarů.

Více o stomatochirurgii

Implantologie

Implantologie

Co dělat při ztrátě zubu nebo zubů? Řešením je zavedení implantátu, který plnohodnotně nahradí váš zub a budete se moct bez obav opět zakousnout.

Více o implantologii

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00