adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

woman having teeth examined at dentists 23 2147879263

Gingivitida neboli zánět dásní způsobený zubním plakem je jedním z nejčastějších lidských onemocnění. Pokud není včas léčena, může přejít v parodontitidu.

Rozdělení Gingivitid

• Chronická plakem indukovaná – trpí jí přes 80% populace
• Gingivitidy vyvolané jinou příčinou, např. bakteriální infekcí (syfilis, kapavka), virové (herpes, HIV) a kvasinkové infekce ad.

S ohledem na masové rozšíření se budeme v tomto článku zabývat především chronickou gingivitidou.

Chronická plakem indukovaná gingivitida

Chronický zánět dásní se vyskytuje u téměř 80% lidí. Je považován za předstupeň parodontitidy.

Příznaky gingivitidy

K hlavním příznakům gingivitidy patří změna vzhledu dásně – dáseň je zarudlá, zduřelá, hladká a lesklá v oblasti zubních krčků. Dochází ke krvácení při čištění zubů a v některých případech může mírně citlivá.

Příčiny onemocnění

Jednoznačnou příčinou nemoci je nedostatečná ústní hygiena a následné hromadění zubního plaku. Zánět dásní mohou zhoršovat místní vlivy jako je zubní kámen, kouření, stres, hormonální změny v období puberty, těhotenství, klimakteria, dále cukrovka, krevní onemocnění ad.

Gingivitida způsobuje infekce škodlivými bakteriemi obsaženými v zubním plaku. Tyto bakterie uvolňují jedovaté toxiny, které dráždí dásně a dochází ke vzniku zánětu. Ten může být v okolí jednoho nebo více zubů či v celém chrupu. V tomto stadiu je zanícená pouze dáseň bez postižení parodontu (závěsného aparátu zubu).

Léčba gingivitidy

Onemocnění lze úspěšně vyléčit bez trvalých následků pro dásně a zuby. Léčba spočívá v dokonalém provádění ústní hygieny. Stomatolog nebo dentální hygienistka vyčistí zuby a odstraní zubní kámen. Následně poučí pacienta o důsledném provádění ústní hygieny zahrnující čištění zubů správnou technikou, nácvik používání mezizubního kartáčku a zubní nitě. U akutních forem zánětu lze použít jako podpůrný prostředek pro rychlé potlačení projevů zánětu dásně léčebné výplachy úst roztoky s obsahem chlorhexidinu.

Pokud se zánět dlouhodobě neléčí, může napadnout hlubší struktury a tkáně parodontu a přejít v parodontitidu. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní (preventivní prohlídky jednou za půl roku) a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu.

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00