adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

dental background 43058 156Zubní kazy, ale i další potíže s chrupem trápí 90% obyvatel České republiky. Podle stomatologů si za ně pacienti mohou z větší části sami. Možná se i vy dopouštíte chyb, kvůli kterým musíte často ke stomatologovi. Znáte nejčastější mýty o zubech?


Mýty ohledně zubů jsou i přes stále rostoucí osvětu a informovanost mezi lidmi hojně zažité. Jsou podporovány na různých diskusních fórech a blozích. Tyto mýty vycházejí v první řadě z neznalosti problému, v druhé řadě hledáním toho nejsnadnějšího řešení, které nevychází z konzultace s odborníkem. Míváme tendence neustále si omlouvat skutečnosti dějící se kolem nás, rovněž hledáme viníka stavu svého chrupu úplně jinde než v nás samotných. Na toto téma jsme pro vás připravili článek o nejrozšířenějších a nejzajímavějších mýtech.

Sladkosti ničí zuby


Nejčastějším mýtem zažitým mezi lidmi je informace, že sladkosti sami o sobě ničí zuby. Malým dětem se sladkosti zakazují nebo jsou strašeny, že budou mít v zubech díry od červíků. Sladké samo o sobě kaz v zubu nezpůsobí. Na vině je nedostatečná ústní hygiena spolu se špatnou technikou čištění. Mnohem horší než sladkosti jsou však sladké nápoje. Důležitá je také frekvence příjmu cukrů. Čokoládovou tyčinku sníme jednu nebo dvě, ale sladký nápoj můžeme pít celý den.

Za zkažené zuby může dědičnost


Někdo má zuby bez jediného kazu i v dospělosti a někdo naopak má téměř všechny zuby spravované. Nejčastějším odůvodněním je dědičnost kazů v rodině. Dědičnost má vliv na kvalitu zubů jen v ojedinělých případech. Určitý podíl na kvalitu chrupu má také imunita a další aspekty. Na vině je opět nedostatečná ústní hygiena a špatná technika čištění. U dětí jsou na vině rodiče, kteří nedohlédnou na děti při čištění zubů. Obecně platí, že dítě zhruba do 10 – 12 let není samo schopno kvalitně si vyčistit zuby. Nemá ještě tak zkoordinovanou jemnou motoriku.

V těhotenství se více kazí zuby


Řadě žen se v těhotenství zkazí chrup. Odtud zřejmě pochází další mýtus o vyšší kazivosti zubů v těhotenství. Lidé se domnívají, že si plod bere od matky vápník ze zubů. Vzhledem k tomu, že většina vápníku je přítomna v kostech, které se neustále přestavují a také ke stálé hladině v krvi, je tento fakt neopodstatněný. Navíc by se neměly ionty jak ze zubů dostat. Důvodem vyšší kazivosti zubů v těhotenství je konzumace sladkostí a zanedbávání dentální hygieny a prevence. Zubní kaz vzniká ze zubního plaku, který je tam z důvodu špatného čištění a nikoli kvůli těhotenství.

Zuby lépe vyčistí tvrdý kartáček


Toto je další zažitý mýtus hojně rozšířený mezi lidmi. Kartáček by neměl být tvrdý, protože by tím mohl poškodit dásně. Mnohem důležitější než tvrdost kartáčku je pravidelně a správně provádět ústní hygienu.

Na kartáčku nezáleží


Zubní kartáček by měl splňovat 2 základní parametry. Měl by mít krátkou pracovní hlavu, se kterou se snáze dostaneme k zadním stoličkám a zároveň by měl mít kvalitní, rovně střižené štětiny se zaoblenými konci.

Stav zubů nemá vliv na zdravotní stav


Dutina ústní je branou do trávicí, ale i respirační trubice. Je zde tedy přímá příčinná souvislost mezi stavem chrupu a celkovým zdravotním stavem. Problém v ústní dutině může ukazovat na problém i jinde v těle. Chronické záněty dásní jsou například spojovány s cukrovkou a srdečními potížemi. Infekce se zase mohou snadno přemístit i do jiných orgánů. Už z tohoto důvodu by se preventivní zubařské prohlídky neměly zanedbávat a bolest zubů by se v žádném případě neměla podcenit.

Čistit zuby bychom se měli 3x denně 3 minuty


Ani tenhle mýtus není pravdivý. Při čištění zubů nezáleží jen na tom, jak často a jak dlouho si zuby čistíme. Daleko více záleží na tom, jak zuby čistíme. Správnou techniku čištění vás může naučit dentální hygienistka.

Jablko na noc vyčistí zuby


Tento mýtus se traduje již po generace. Jablko obsahuje cukr, a navíc je kyselé. Jde tedy rovnou o 2 věci, které mohou zubům uškodit. Jablko tedy raději před tím, než si zuby na noc vyčistíte.

Krvácení dásní při čištění je normální


Každé krvácení má svou příčinu. V tomto případě je nejčastější příčinou zánět dásní způsobený plakem, případně rozvinutá parodontitida (zánět závěsného aparátu zubu). Je proto dobré příčinu najít a krvácení dásní nepodceňovat. Krvácení dásní je varovný signál, který může v krajním případě vést až ke ztrátě zubů.


Krvácí mi dásně, proto je nesmím čistit mezizubním kartáčkem


Řada lidí si myslí, že si nemůžou čistit mezizubní prostory, když jim krvácí dásně při čištění zubů. Při dlouhodobém nebo opakovaném krvácení z dásní je potřeba navštívit zubaře, případně zubní hygienistku. Při zubní hygieně dojde k odstranění zubního kamene a plaku a odborník může poradit správnou techniku čištění zubů a výběr vhodného kartáčku. Krvácení vzniklé při používání zubní nitě nebo mezizubního kartáčku obvykle do týdne přestane.

Amalgám je jedovatý


Na toto téma se v minulosti vedly bouřlivé diskuse. Vyrojily se teorie, že amalgámové výplně mohou být zodpovědné za vznik neurologických onemocnění, od depresí až po roztroušenou sklerózu. Výzkumy ale nic takového nepotvrdily. Obzvláště při používání moderních kvalitních amalgámů.

Ve výčtu zažitých mýtů bychom mohli pokračovat dále. Určitě i vy jste doma slyšeli o některém z mýtů. Věřte, že díky pravidelné kontrole u zubaře a dentální hygienistky 2x ročně spolu se správným čištěním zubů budete mít svůj chrup bez problémů.

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00