adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

detiI když je mléčný chrup dočasný, má pro dítě velký význam. Dítě se učí kousat potravu, postavení mléčných zubů ovlivňuje výslovnost a tvar čelistí a obličeje. V neposlední řadě má stav mléčných zubů velký vliv na vývoj trvalého chrupu. Předčasná ztráta dočasných zubů tak může být jednou z příčin nepravidelností ve chrupu stálém. Proto je nutné o mléčné zuby pečovat stejně pečlivě jako později o stálé zuby. V dnešním článku se podíváme na výběr vhodné zubní pasty a kartáčku, průběh preventivní prohlídky u zubaře a shrneme si rizika vzniku zubního kazu u nejmenších dětí.

Kdy začít dítěti čistit zuby kartáčkem?

Jakmile se prořežou první zoubky, je potřeba je začít čistit. Zubní plak se na nich tvoří téměř okamžitě. Dítě si navíc zvyká na to, že mu rodič sahá do úst s kartáčkem. Vybírejte takový zubní kartáček, který je určen pro nejmenší děti, s co nejmenší hlavou, měkkými, rovně zastřiženými, hustými štětinami a širší rukojetí pro pohodlné držení. Je důležité kartáček často vyměňovat při prvních známkách opotřebení.
Při výběru vhodné zubní pasty dáme přednost těm fluoridovým, které obsahují definované množství fluoru určeného pro danou věkovou skupinu dětí. Fluor posiluje zubní sklovinu a působí jako prevence zubního kazu. Důležité je také množství nanášené pasty na kartáček – zhruba ve velikosti kuličky hrášku. Děti do cca 3 let neumějí vyplachovat ústa, většinu pasty spolykají. Nadměrný příjem fluoru by u nich mohl způsobit skvrny na mléčných i stálých zubech, které se již v tomto období vyvíjejí v čelisti.

Technika čištění zubů

Zuby čistěte dětem vždy ráno po snídani a večer po posledním jídle nebo nápoji, který obsahuje cukr (např. po vypití večerního mléka, čaje s medem). Správné čištění zubů je náročné na koordinaci pohybů a děti ho nejsou schopny správně provést obvykle až do 10-12 let věku. Pro čištění dočasného chrupu jsou nejvhodnější „malé kroužky“ – kroužení kartáčkem téměř na místě. Nejlepší způsob učení je nápodobou – rodič mu to názorně předvede. Je dobré vést děti k samostatnosti, ale zároveň je nezbytné jim zoubky vždy ještě dočistit.

Preventivní prohlídky u zubního lékaře

Na první preventivní prohlídku u zubaře byste měli dítě vzít již v půl roce po prořezání prvního zubu a poté pravidelně každý půlrok. Návštěva zubaře s kojencem má hned dvojí význam. Zubař zkontroluje správný vývoj čelistí a poradí rodičům, jak dítěti správně čistit zuby. Dítě si ale především zvyká na prostory ordinace, osobu lékaře, dívá se, jak zubař kontroluje zuby rodiči. Nejpozději ve 2 letech dítěte by se zubař už měl podívat dítěti do pusy a zkontrolovat stav zubů. V závislosti na věku a rozumových schopnostech dítěte je možné si doma o návštěvě zubního lékaře popovídat, hrát si na zubaře nebo slíbit dítěti odměnu v případě zvládnutí ošetření. Rozhodně není správné dítě strašit. Pokud víte, že dítě čeká zákrok, není dobré říkat, že jej žádná bolest rozhodně nečeká. Dítě by mělo být na případnou bolest např. při aplikaci lokální anestezie připraveno, aby ji snáze zvládlo.

Rizika vzniku zubního kazu u kojenců a batolat

Výživa - přemíra sladkostí ve výživě výrazně přispívá k tvorbě zubního kazu, protože cukr je hlavní potravou pro bakterie produkující kyseliny, které demineralizují (leptají) sklovinu našich zubů. Pokud si ale pravidelně čistíme zuby 2x denně, je efekt demineralizace a působení baterií výrazně snížen. Proces demineralizace se během 60 – 90 minut zastaví. Pak se demineralizovaná sklovina opět začne remineralizovat (hojit) z minerálů, které máme ve slinách. Pokud ale v této chvíli dáme baktériím opět něco sladkého k snědku, vznik kazu je velmi rychlý. Sladkostmi se rozumí nejen sladké potraviny, ale také slazené nápoje. Slazené nápoje představují z tohoto hlediska větší riziko než tuhá sladká strava ve formě bonbónů, či jiných sladkostí. Nápoje podávejte dětem pokud možno neslazené, případně hodně naředěné, raději z hrnku než z lahve. Po večerním čištění zubů už dítěti nedávejte sladké nápoje ani jablíčko, po prvním roce by nemělo mít ani noční kojení. Největší chybou rodičů je namáčení dudlíku do medu, když dítě nemůže usnout, či lahvička sladkého kakaa. Popíjení sladkých nápojů v noci je to nejhorší, protože v noci je mnohonásobně snížena produkce slin, takže cukry pak působí celou noc, a to je jen krůček ke vzniku zubního kazu.

 Prevence a hygiena - správné čištění zubů prokazatelně snižuje riziko vzniku zubního kazu. Díky kvalitní a pravidelné hygieně dutiny ústní by totiž žádné kazy nevznikly. Do péče o zuby patří také pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře. Je na každém rodiči, jak se k prevenci zubního kazu a hygieny dutiny ústní svého potomka postaví.

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00