adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

dentist his assistant dental clinic 10069 292Resekce kořenového hrotu či také amputace kořenového hrotu, jak se zákrok často nazývá, je chirurgický výkon, při kterém je odstraněn hrot kořene zubu z důvodu zánětu v jeho okolí a nemožnosti jeho dokonalého endodontického ošetření. Provádí se tehdy, pokud po provedeném endodontickém nebo reendodontickém ošetření přetrvává zánět v kosti.

Jak probíhá resekce zubu?


Ošetření je prováděno v lokální anestesii a je bezbolestné. Resekce kořenového hrotu se provádí chirurgickým postupem.
Při tomto výkonu se odstraňuje nejkomplikovanější část kořene zubu – jeho hrot. Podmínkou pro tento typ výkonu je co nejdokonaleji provedené endodontické ošetření a zaplnění zbývající části kořenového kanálku. Zároveň se provádí retrográdní uzavření vstupu do kořenového kanálku pomocí speciálního výplňového materiálu.
Resekce kořenového hrotu se zpravidla provádí u jednokořenových zubů (řezáky, špičáky) a třenových zubů, vzácně i u stoliček.

Možné komplikace po výkonu


Po resekci zubu je vhodný klidnější režim, vynechat pár dní sportovní aktivity. Může se objevit mírný otok na tváři i částečná pooperační bolestivost. Zubní lékař také obvykle doporučí analgetika, která Vás ochrání před prvním návalem bolesti. Krvácení po resekci zubu se většinou nevyskytuje, ale zubař většinou pacientovi doporučí vyplachovat si postižené místo dezinfekčním roztokem a kartáčkem se v okolí zákroku pohybovat opatrně. Za týden pak zubní lékař odstraní stehy a za půl až jeden rok se provede kontrolní RTG vyšetření.
Pokud zákrok není úspěšný a obtíže přetrvávají, nezbývá než zvolit jiný typ ošetření (např. náhrada zubu implantátem).

Úspěšnost ošetření


Životnost zubu po resekci kořenového hrotu může být i několik desítek let. Nelze však očekávat životnost stejnou jako u zdravého zubu nebo kvalitně reendodonticky ošetřeného nechirurgickým způsobem.

 

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00