adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

zubyÚrazy zubů jsou zejména v dětském věku relativně častou událostí. Vedle jiných bolestí patří mezi nejčastější důvody k návštěvě stomatologa. Rodiče si ale mnohdy nevědí rady s tím, jak správně postupovat při zranění dočasných zubů a jak při úrazech trvalého chrupu. V dnešním článku se zaměříme na správný postup při záchraně zubů po úrazu.

1. Úrazy dočasných zubů

Úrazy dočasných zubů jsou nejčastější v batolecím věku a mladším předškolním věku. V prvním případě se děti učí chodit a padat, ve druhé skupině rozvíjí své pohybové aktivity ve sportovních kroužcích, nebo při hrách se spolužáky. Jejich ošetření je zásadně ovlivněno věkem a úrovní spolupráce malého pacienta.

Nejčastější úrazy


U malých dětí vzhledem k vysoké elasticitě kostní tkáně většinou nedochází při běžných úrazech k závažnějším zlomeninám čelistí ani zlomeninám zubů. Mnohem častěji dochází k jejich dislokaci (změně polohy). Dítě si podle mechanismu úrazu zuby buď vrazí do úst, či je vyvrátí ven. V takové chvíli je vhodné bezprostředně po úrazu, kdy je dítě vylekané, zoubky šetrně narovnat do původní pozice.
Časté bývá u dočasného chrupu odlomení pouze malé části skloviny. Většinou stačí, když stomatolog zahladí ostré hrany, zub naimpregnuje fluoridovým preparátem, eventuálně ho v případě citlivosti překryje výplní. Horší situace může nastat při úrazech, kdy je mléčný zub zaražen do kostního lůžka (intruze). Hrozí totiž poškození zárodku stálého zubu. Pokud vražený dočasný zub vysloveně nezasahuje do zárodku stálého zubu, čekáme na jeho opětovné prořezání. Zaražený dočasný zub se většinou opět spontánně prořeže. Pokud dojde k úplné ztrátě, vyražení zubu, není vhodné dočasné zoubky na rozdíl od stálých vracet do zubního lůžka, zoubek je definitivně ztracen. Při vracení dočasného zubu by hrozilo poškození zárodku stálého zubu a někdy také zhoršené následné prořezávání stálého zubu.
Po každém úraze je vhodné navštívit lékaře, který by měl v případě zranění zubů zjistit, zda nedošlo i k jinému poranění hlavy, čelistí či jazyka. Odborníci rodiče nabádají, aby zranění dětského chrupu, včetně mléčných zubů, nepodceňovali. Připomínají, že dočasné zuby ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů.

2. Úrazy stálých zubů


Na rozdíl od zubů dočasných se při úrazech stálých zubů snažíme zuby zachovat a v ústech udržet.

Nejčastější úrazy stálých zubů


Nejběžnějším úrazem je zlomenina zubu. Pokud dojde jen k odštípnutí části korunky, lze zub buď dostavět, zabrousit (je-li odštípnut jen malý kousek), nebo přilepit zpátky, což je nejsnazší způsob rekonstrukce.
Někdy ovšem může při poranění dojít k otevření dřeňové dutiny zubu, což je závažnější problém. Potom je nutné ošetření kořenových kanálků, při kterém lékař zub zevnitř vyčistí a následně zaplní kořenovou výplní. U vážnějších poškození zubního kořene a komplikovaných fraktur může dokonce dojít k vytrhnutí zubu.
S úplným vyražením zubu z jeho lůžka se lékaři nejvíce setkávají u dětí ve věku od sedmi do deseti let. Nejčastěji jsou postiženy horní jedničky. A právě u vyražených stálých zubů je nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje úspěšnost jejich záchrany, čas. Pokud dojde k vyražení celého stálého zubu, je důležité jej co nejdříve vrátit do zubního lůžka, kde se může opět přihojit. Čím dříve se tak stane, tím lépe. Zuby stačí opláchnout, vypláchnout ústa, a pokud jsou rány čisté, vrátit zuby na místo a vyhledat ihned lékaře.
Pokud to není možné, je třeba se zuby ve vlhkém prostředí (slina, vlhký kapesník) vyhledat co nejdříve lékaře. Čím dříve se replantace provede, tím je větší šance na přihojení zubů zpět a menší riziko komplikací.

Mezera po chybějícím zubu


Pokud dítě o zub přijde, je možné po ukončení růstu zavést na místo implantát. Do doby ukončení růstu (u dívek okolo 16 let, u chlapců okolo 18 let) lékař vyplní mezeru buď snímací náhradou, nebo adhesivním můstkem. Teprve po ukončení růstu čelistí lze problém definitivně vyřešit implantátem.

Prevence


U dětí, které se aktivně věnují sportům, zejména kontaktním a kolektivním, je dobré investovat do chrániče zubů. Vznik úrazu tím sice neovlivníte, ale jeho dopad bude mnohem menší.

 

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00