adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

dentist 748154 1920 1Paradontitida neboli zánět závěsného aparátu zubu je druhým nejčastějším onemocněním zubů. Toto onemocnění má na počátku příznaky, kterým mnohdy nepřikládáme velký důraz. Je to mírný otok a zčervenání dásní, krvácení při čištění zubů a často také nepříjemný zápach z úst.

V druhé fázi příznaků, kdy se zánět v ústech rozvíjí, můžeme pociťovat i bolest, pocit tlaku či brnění. Krvácení z dásní je výraznější a postupně dochází k úbytku kosti čelistí. Zuby se následně rozestupují a ztrácejí svou pevnost a stabilitu. V konečné fázi dochází k jejich ztrátě.

Všechny tyto příznaky nám mohou napovědět, že něco není v pořádku. Diagnózu může stanovit pouze lékař na základě parodontologického vyšetření, které by mělo být součástí i běžné preventivní prohlídky. Parodontitida nebolí a její včasný záchyt je naprosto zásadní!

 Víme diagnózu a co dál?

Jakmile váš zubní lékař potvrdí parodontitidu, je nutné stanovit vhodnou léčbu. Ta se skládá z počáteční hygienické fáze, na kterou může navazovat konzervativní nebo až chirurgická terapie.

Hygienická fáze

Je základem úspěchu. Je nutné odstranit zubní kámen a nánosy plaku hlavně na viditelných plochách zubů. Součástí je i nácvik správného provádění dentální hygieny.

Konzervativní léčba

Se provádí za pomoci ultrazvuku nebo jiných speciálních metod, které vyčistí všechny plochy zubů a jejich kořenů v oblasti zánětu. Lékař odstraňuje hlavně pod dásňový zubní kámen. Pokud je zánět a úbytek kosti již v pokročilém stádiu a konzervativní léčba sama o sobě nestačí, je nutné doplnit terapii o chirurgický zákrok.

Chirurgická léčba

Se provádí v lokální anestezii. Dochází k odklopení dásní a zpřístupnění tvrdých tkání. Následuje očištění povrchu kořenů pod kontrolou zraku, úprava okolní kosti a případně odstranění zánětlivých tkání. Součástí chirurgické fáze může být i extrakce zubů, které nelze ponechat v ústech a nejde je již zachránit. V případě zajištění nezánětlivého prostředí a nutnosti náhrady tkání přichází v úvahu i zákroky rekonstrukční – řízená tkáňová regenerace.

Léčba antibiotiky může být součástí protokolu u agresivnějších typů parodontitidy, ale již by neměla být paušální součástí terapie parodontitidy.

Zajímavost

Bakterie, které způsobující zánět dásní jsou většinou anaerobní a umírají již při malém kontaktu se vzduchem. Velice dobře se jim daří v mezizubních prostorech, pod dásní a parodontálních chobotech. Tyto bakterie jsou schopné zánětlivý proces v našich ústech nastartovat již během 24-48 hodin.

 

 Objednejte se na prevenci

Foto: pixabay.com

Zubní prevence

Zubní prevence

Kvalitní a pravidelné preventivní vyšetření je naprostým základem v péči o chrup a klademe na něj velký důraz. Nehádáme „od dveří“, ale řádně vyšetřujeme.

Více o zubní prevenci

Dentální hygiena

Dentální hygiena

Čisté zuby se nekazí a správnou dentální hygienou je možné předejít mnoha problémům. Zuby Vám nejen profesionálně očistíme, ale i poradíme s domácí péčí.

Více o dentální hygieně

Parodontologie

Parodontologie

Nejenom zub bez kazu, ale i zdravé dásně a kosti jsou důležité. Bez nich nemá zub kde držet a vypadne. Na naší klinice se této často opomíjené problematice podrobně věnujeme.

Více o parodontologii

Stomatochirurgie

Stomatochirurgie

Když se zub nedá opravit, je jedinou možností jeho extrakce. Provádíme prosté extrakce, chirurgické extrakce nejen zubů moudrosti, ale i chirurgické odstranění patologických útvarů.

Více o stomatochirurgii

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00