adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

equipment dental instruments dentist s office tools close up 8353 1672Obrušování zubů je přirozený projev opotřebení zubu, který se během života objeví u každého z nás. Problém nastává ve chvíli, kdy se postupně obrušuje sklovina a následně i dentin. V tom případě vzniká nebezpečí infekce, která může vniknout dovnitř zubu a způsobit nepříjemné potíže například v podobě zubního kazu. Dle příčiny vzniku rozeznáváme tři hlavní typy obrušování zubů – abrazi, erozi a atrici. V dnešním článku se zaměříme na erozi a abrazi.

Jak se zubní eroze a abraze projevuje?

Počátečních i pokročilejších projevů si obvykle sami nevšimnete. Je to dlouhodobý proces. Někdo může pociťovat citlivost zubů až bolest na teplé, studené, či kyselé a sladké podněty. Řada pacientů si stěžuje na bolest zubů při konzumaci určitého druhu ovoce nebo pobytu na studeném vzduchu. Časem se mohou objevovat ztenčené vrstvy skloviny, rýhy a jiné defekty na povrchu zubní skloviny. Tyto defekty se nejčastěji objevují na kousacích ploškách a na předních zubech v krčkové oblasti.

Co je zubní eroze?

Eroze představuje ztrátu tvrdých zubních tkání v důsledku chemických vlivů, bez bakteriální účasti. Erozí poškozená sklovina nechrání dostatečně před vnějšími vlivy. Dochází k obnažení dentinových kanálků, bolestivé vzruchy se dostanou k nervovým zakončením a způsobují bolest.

Příznaky eroze

• průsvitnost zubu (ztenčení skloviny)
• zažloutnutí zubů
• lámavost
• důlky na žvýkacích ploškách
• citlivost až bolestivost

Příčiny eroze

Podle příčiny je rozdělujeme na:

  1. Endogenní - příčina vychází z vlastního organismu (vysoký obsah kyseliny citrónové ve slinách; gastro-ezofageální reflux; časté zvracení u bulimie, těhotných žen). Eroze postihuje vnitřní plochy zubů.
  2. Exogenní - kde je příčina ve vnějším prostředí (pití kyselých nápojů, přehnaná konzumace kyselého ovoce, zejména citrusových plodů, kyselé sladkosti, chronické užívání vitaminu C, salátové zálivky na bázi vinného octa). Eroze postihuje zejména tvářové plochy zubů.

Co je zubní abraze?

Abraze je ztráta zubních tkání mechanickým obrušováním. Jedná se o patologický proces, který postihuje především řezací hrany frontálních zubů, dále krčkovou oblast zubu, nejčastěji špičáku a třenového zubu. 

Příčiny zubní abraze

U zubní abraze je příčina mechanická. Nejčastěji jde o volbu nevhodných pomůcek (příliš tvrdý zubní kartáček, používání bělících past s abrazivním účinkem, apod.) spolu se špatnou technikou čištění zubů (přílišný tlak na zubní kartáček). K abrazi vede i řada zlozvyků (kousání tužky, skřípání zubů) i např. piercing v ústní dutině.

Čemu se vyvarovat?

Na vznik či pokročilost zubní eroze má významný vliv množství, četnost a délka působení kyselin na zubní sklovinu. Základem je sledovat a upravit své stravovací návyky. Je doporučováno výrazně omezit přísun „kyselých“ nápojů, nepít sladké a kyselé nápoje v nočních hodinách, dodržovat mezi jídly dostatečnou dobu. Sliny jsou přirozeně schopny zastavit demineralizační proces (odvápnění) povrchových defektů, které způsobily kyseliny. Pokud tedy chceme sobě či dítěti dopřát „dobrotu“ či nějaký z uvedených nápojů, je vhodné spojit vše s hlavním jídlem.
V neposlední řadě je důležité pravidelně navštěvovat svého zubního lékaře a dentální hygienistku.

Možná řešení

V extrémním případě může dojít i k obroušení zubů až k dásni. Pak je nutné ošetřit kořenové kanálky, provést kořenové nástavby a na zuby nasadit korunky. Pokud se problém řeší včas a zuby nejsou ještě zcela obroušeny, stačí v postižených místech aplikovat drobné výplně.
Je nezbytné odstranit příčiny vzniku obroušení zubů. V případě abraze je nutné vyjmout z úst piercing. Zlozvyk skřípání zubů lze eliminovat skrz silikonovou dlahu. V případě eroze je nutné poupravit jídelníček s pitným režimem. V neposlední řadě nám zubař s dentální hygienistkou pomohou zvolit vhodné pomůcky k čištění zubů a ukáží správnou techniku čištění zubů.

 

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00