adresa Vodičkova 5,
Praha 2

Zvolte jazyk

Zubní klinika HP Dent - služby

dentist with dentistry tools isolated 1303 13186V dnešní době je kladen velký důraz na vzhled člověka. Okouzlující úsměv spolu s krásnými zuby je tím prvním, čeho si na člověku všimneme. Ne všichni máme zuby v ideální kondici a pěkné. Co dělat, pokud nám nějaký zub chybí, je ulomený po úrazu nebo je nepěkně zabarvený? Větší ztráty tkáně zubu se dají nahradit například korunkou. Pokud zub chybí zcela, je nutné nahradit ho můstkem nebo implantátem. Při větších ztrátách zubů musíme volit rozsáhlejší práce kotvené na implantátech nebo snímatelné zubní náhrady. Často máme několik možností, kterou náhradu vybrat. Je vždy nutné posoudit vhodnost jednotlivých řešení, jejich stabilitu, možnosti zhotovení a komfort pro pacienta. Neposledním faktorem je i přání samotného pacienta. V dnešním článku se podíváme na nejčastější typy zubních náhrad.

Náhradou ztracených zubních tkání či celých zubů se zabývá protetická stomatologie. Zubní náhrady jsou buď fixní (korunky, můstky), nebo snímatelné (částečné či celkové protézy).

1. Fixní náhrady

A. KORUNKA

Korunka je protetický výrobek, který tvoří umělý plášť ošetřovaného zubu. Svým tvarem a barvou by měl zcela věrně napodobit původní zub. Zhotovení korunek doporučujeme ve všech případech, kdy zub nelze kvalitně rekonstruovat jiným konzervativnějším způsobem (například výplní). Korunka umožňuje nejen rekonstrukci tvaru zubu, ale také významně zvýší mechanickou odolnost ošetřeného zubu a ochrání zub před možným podélným prasknutím. Korunkami se dají rovněž řešit větší korekce tvaru, postavení a barvy zubů.

B. MŮSTEK

Můstek je protetický výrobek, který nahrazuje ztracený zub anebo zuby spojuje. K jeho zhotovení je nutné obrousit nejméně 2 zuby sousedící s mezerou po ztraceném zubu. Na obroušené zuby se zhotoví korunky, které jsou spojené pomocí tzv. mezičlenu (tj. daného nahrazovaného zubu). Můstky byly v minulosti hojně užívány, dnes jsou ztracené zuby většinou nahrazovány pomocí zubních implantátů. Jsou ale situace, kdy můstek představuje efektivnější variantu ošetření (např. zuby jsou již nabroušené nebo v místě nahrazovaného zubu není dostatek kosti pro implantát).

Materiál a životnost

Korunky a můstky mohou být vyrobeny z různých materiálů. Nejčastěji se jedná o kov, pryskyřici nebo keramiku. Životnost korunek a můstku je několik desítek let. Pro dlouhodobou životnost korunek je nezbytné dodržovat správnou hygienu dutiny ústní a také docházet na pravidelné preventivní prohlídky Vašeho chrupu.

2. Snímatelné náhrady

V některých případech je vhodným řešením defektu chrupu snímatelná náhrada. Ta se používá například při nedostatku kosti pro implantaci. Náhrada může být zhotovena pro čelist bezzubou i částečně ozubenou a je možné ji kombinovat s implantologickým ošetřením.

a. Částečné snímatelné náhrady

Částečně snímatelné náhrady mají pryskyřičné tělo (růžová část), které nese vlastní umělé zuby a může být zpevněno kovovou výztuhou. Kotvení na zbylých zubech bývá zajištěno klasicky litými kovovými sponami, nebo tzv. zásuvnými spoji. Ty poskytují vyšší komfort při užívání náhrady. Ta je stabilnější, a také se markantně sníží obvyklý pocit mobility náhrady v ústech.

b. Totální snímatelné náhrady

Pokud už jste přišli o všechny zuby, je potřeba přistoupit ke zhotovení celkové zubní náhrady. Totální snímatelná náhrada má taktéž pryskyřičné tělo (růžová část), které nese vlastní umělé zuby a může být zpevněna kovovou výztuhou. Někdy se pro lepší stabilitu doporučuje zhotovit tzv. hybridní protézu, kdy jsou do čelisti umístěny alespoň dva implantáty zakončené většinou kuličkami. Na ty se posléze vlastní náhrada nacvakne. Platí, že čím více implantátů, tím lepší stabilita náhrady v ústech. Pro lepší stabilitu je vhodné používat některý z fixačních přípravků zaručujícího větší stabilitu zubní náhrady.

Život s protézou

Sžít se s protézou nějakou dobu trvá. Běžnými jsou potíže s kousáním či mluvením, často dochází k šišlání. Je třeba dodržovat nějaká pravidla, např. při žvýkání sousta je nutné se vyvarovat výrazným pohybům dolní čelisti do stran a není možné ukusovat sousta předními zuby, což vede k uvolnění náhrady.

Péče o umělý chrup

I když se to může zdát jako zbytečné, o umělý chrup je potřebné se starat jako o vlastní zuby. Doporučuje se ústa vypláchnout ústní vodou, čistit náhradu měkkým zubním kartáčkem. Zubní náhradu odkládejte do nádoby s čistou vodou, nebo vodou s rozpuštěnou čistící tabletou. Čistící roztok pomáhá zbavovat náhradu bakterií a pomáhá tak předcházet vzniku zánětu dásní.

 

Objednat se

Zubní prevence

Zubní prevence

Kvalitní a pravidelné preventivní vyšetření je naprostým základem v péči o chrup a klademe na něj velký důraz. Nehádáme „od dveří“, ale řádně vyšetřujeme.

Více o zubní prevenci

Implantologie

Implantologie

Co dělat při ztrátě zubu nebo zubů? Řešením je zavedení implantátu, který plnohodnotně nahradí váš zub a budete se moct bez obav opět zakousnout.

Více o implantologii

Napište nám

Nesprávný formát e-mailu.

Vyplňte prosím Vaši zprávu

Dejte nám prosím souhlas se zpracováním osobních údajů.

Ordinační hodiny

Pondělí 08:00 - 16:00
Úterý 08:00 - 16:00
Středa 08:00 - 18:00
Čtvrtek 08:00 - 16:00
Pátek 08:00 - 13:00

Polední pauza 12:00 - 13:00

Recepce otevřena od 7:45 do 12:00 a od 12:45 do - dle ordinačních hodin

Adresa ordinace

Zubní klinika Hyde Park Dent

Vodičkova 5, Praha 2

120 00